SKISEIL ELLER KITE ELLER BEGGE DELER?

LITT OM TIDLIGERE ERFARINGER:

Siden 2001 har jeg seilt med både skiseil og kite. I lite vind (for eksempel fra 2-5 meters pr sekund) vil et standard størrelse skiseil (8-10 kvadratmeter) generere lite kraft. En kite genererer mer trekk pr kvadratmeter en et skiseil.  Så i lite vind kan man seile med et STORT skiseil (15-30 kvadratmeter) eller en stor kite (for eksempel 10 kvadratmeter). De siste 5 årene har jeg hatt 5-6 forskjellige kiter med størrelse rundt 10 kvadratmeter. Det samme perioden skjedd forbedringer av kiten og kontrollbar.  Depower har kommet og har blitt forbedret (trekket kan gradvis justeres under kjøring). Så hvorfor kjører jeg ikke bare med Kite da? Jeg synes fortsatt at skiseilet er mye enklere å legge ut og starte. Det er svært raskt å legge  i bakken, selv i STERK vind. Å få det i pakkesekken er tilsvarende raskt.  Jeg har flere ganger opplevd at en kite trekker uventet MYE under bruk eller ved nedlegging. Dette kan være fordi brukeren gjør "feil" i prosedyrer for start, kjøring  og nedlegging. Slike situasjoner har jeg bortimot aldri opplevd ved bruk av skiseil. For mitt turbruk så synes det som at en stor kite og et skiseil er en perfekt kombinasjon. Vekten av et skiseil og en kite er typisk 4-6 kilo (begge to). Skiseilet bruker jeg gjerne i litt bratte områder og i middel til mye vind (5-20 meter pr sekund). På store slette områder, vidder og snødekkende vann brukes jeg gjerne kite.  Kiten brukes typisk i lite til middels vind (4-10 meter pr sekund). Man kan også doble linelengden på en kite (for eksempel 30-60 meter). Dette øker trekket i lite vind betraktelig. Man kan faktisk seile bra på 2 m/s vind. I desember 2005 kjøpte jeg en ”Ozone Acces” kite på 10 kvadratmeter (se info på www.surface.no). Kiten er svært stabil og lett å seile. Depower justeringen er stor. Kiten har et godt sikkerhetssystem som kan legges kiten raskt og effektivt i bakken. Kiten er laget for turkjøring og toppturer, ikke for hopping og freestyle. Jeg håper fremover på å i større grad kunne bruke denne kiten for fjell og toppturer.

En prinsippskisse som viser forskjellen mellom skiseil og kite finns her >

Nedrest på siden står det beskrevet et "typisk" uhell med kite >
 

MIN SAMMENLIGNING AV EGENSKAPER TIL SKISEIL OG KITE: 

Tekst                                                                Skiseil                            Kite
Brukerterskel
                                                  Lett å lære                      Vanskeligere å lære

Sikkerhet                                                         Meget sikkert                 Ikke så sikkert som skiseil

Fart (for ca samme areal)                          Middels                           Høyere en skiseil
Maksimal fart
                                                  60 km/t                           Over 100 km/t

Triks og lek                                                      Middels                          Bedre en skiseil
Kryssevinkel
                                                     Bra                                   Bedre en skiseil

Vindspekter                                                     Middels/sterk vind       Lite/middels vind

UHELL HVOR JEG MISTET EN KITE (FANT DEN HELDIGVIS TILBAKE):

29/1-06 var jeg var og kitet på Kilpisjarvi med nye ACCESS’en (10 kvadratmeter). Vinden var litt urolig, fra 3-8 m/s fra nordvest. I en periode forsvant vinden helt. Jeg la kiten ned på den snødekkede isen og tok en kaffepause. Kiten ble sikret ved å henge leash,en på ei ski. Skia var stukket ned (nesten horisontalt) i snøen.  Snødybden på isen var kun 20 centimeter. I tillegg var frontutløseren utløst (noe som forlenger frontlinene med 1 meter). Kiten lå i ro. Ganske plutselig kom vinden tilbake, turbulent og sterkere en tidligere. I løpet av noen minutter var den over 10 m/s. Det kom hvit fokksnø over isen. Kiten ble også urolig. Den ble kastet opp og ned mange meter i vindkastene, selv om den hang ganske passiv bakover (pga leash og frontutløser).  Jeg bestemte at det ble for mye vind til å starte igjen. Jeg sprang mot selve kiten for å raskt få pakket den i sekken. Da jeg prøvde å ta tak i duken fløy kiten opp og leash’en (ved kontrollbaren) dro skia med noen meter for så å løsne fra skia. Jeg sprang til kontrollbaren og tok tak i leash’en. Da jeg holdt mot, fløy kiten opp igjen og dro hardt. Den gjorde også et par rotasjoner som også genererer ekstra trekk. Linene over kontrollbaren lå tett sammen. De hadde sansynligvis ”låst seg” på en slik måte at kiten fanget mye vind. Jeg måtte velge mellom å henge på slep på mage etter kiten eller slippe. Jeg valgte det siste. Kiten for nå bortover isen i 15 km/t  med linene og kontrollbaren hengende på slep. Jeg sprang tilbake til ski og sekk, og pakket sammen i rekordfart. Etter et par minutter var jeg i seiling (fisher multiseil). Etter 5 minutter hadde jeg tatt igjen kiten. Den hadde da blåst ut av vannet, og lå i ro opp mot noen småbjørker (1.5 km fra stedet jeg mistet den). Jeg ”parkerte” skiseilet og pakket sammen kiten. Alt var uskadet og uten linerot. At vinden blåste i en slik retning at kiten raskt stoppet i småskog var flaks. Hadde uhellet skjedd på fjellet kunne det ha blitt umulig å nå eller finne kiten. Det er surt å måtte betale kr 6500 for en slikt uhell. Mao en skikkelig tankevekker! Å lære ALLE detaljer rundt rigging og seiling av kite er viktig. Selv da kan det plutselig oppstå overraskelser. Sjansen for feil håndtering er mye mindre ved bruk av skiseil. Ved vindøkning blir skiseilets fortrinn enda større. Om noen år har jeg lyst til å bruke skiseil eller kite for å trekke gutten vår i pulk (nå 2 år). Jeg er overbevist om at skiseilet med sin forutsigbare oppførsel er best egnet for trekkejobben.
 

TILBAKE <