SNARBYEIDET-TROMSDALEN
   28 MARS 2006

Kjøretid fra Tromsø til Snarbyeidet : 45 minutter (veldig greit å ta buss fra Tromsø til Oldervika).
Parkering: Som regel god parkeringsmuligheter oppå Snarbyeidet.
Tid å gå opp før seileing: 1 liten time opp til Trollvassbu.
Beskrivelse: En "klassiske" påsketur, vårturen og dagstur på ski. Fra Snarbyediet og ned til Tromsdalen er det ca 30-35 kilometer. De siste 5 er nedkjøringen fra Tromsdalstinden og ned dalen.  Med skiseil, kite og god vind burde turen gå unna på 2 seiletimer + stopp underveis. Man passerer 3 DNT hyttenet på turen (Trollvassbu, Nonsbu og Skarvassbu).
Beste vindretninger
 Fra Snarbyeidet retining Tromsdalen - nordøst, nord, nordvest. Det er ikke uvanlig med denne vindretningen litt seint på våren, gjerne i April og mai.
Man kan selvfølgelig ta turen motsatt vei, men da mister man den fine nedkjøringen fra Tromsdalstinden.

Mandag 27 mars var værmeldinger nordøst vind, 5-10 m/s for tirsdag. Dette kunne bli en fin dag for å seile (med kite eller skiseil) den "klassiske" turen fra Snarbyeidet til Tromsdalen. Distansen er ca 35 kilometer. Morgenen 28 mars var det helt vindstille i Tromsø. Sola skinte fra skyfri himmel. Temperaturen var -6 grader. Klokka 9 tok jegbuss nordover mot Snarby. Uten vind ville jeg gå turen på "gammelmåten" og nyte det fine været. Jeg med mine gamle Fisher fjellski med NC bindinger. Jeg tok også med en 10 kvadratmeter kite og et 5 kvadratmeter skiseil.  Da bussen var på vei nordover så jeg at det blåste friskt ute i Grøtsundet. På Snarbyeidet var det derimot vindstille. Vindretningen var sansynligvis øst-nordøst.

Når man kiter eller skiseiler alene så er det umulig å få bra "action" bilder fra selve seilingen.

Under - 3d kart over turen

Kart over turen.

Under - bildet tatt fra Ulfstinden (tatt 20 juni 2006) viser ruta Snarbyeidet til Tromsdalen. Som man ser så må man gjøre denne turen 2-3 måneder tidliger for å ha bra med snø.

Under - Jeg startet med å gå innover mot Trollvassnova (fjellet bak). Det er en del bjørkeskog innover. Ingen god plass for kite eller skiseil.

Under - på vei mot Trollvassbu. Oldervika er ned dalen i midten.

Under - mot nordøst. Ulfstinden i midten. Et par skoleklasser var også på tur denne dagen.

Under - jeg nærmer meg Trollvassbu. Her slutter bjørkeskogen.

Under - framme ved Trollvassbu etter 1 time. Jeg kunne kjenne et svakt vinddrag ned dalen.

Under - 1 km sør for Trollvassbu. Det var et svakt vinddrag fra nordøst. Jeg prøvde å legge ut kiten, men vinden var for svak for å få den å til å fly eller trekke.

Under - jeg gikk 500 meter lengre sør. Nå var vinden sterkere. Jeg la på ny ut Kiten. Nå  fløy den bra og trakk meg sørover med brukbar fart. 1 kilometer lengre sør var vinden fin og farten øket.

Under - utsikt ned mot Skitenelvdalen. Mellom Trollvassbu og Nonsbu var det store, åpne områder som er godt egnet for skiseiling og kiting.

Under - jeg nærmer meg Nonsbu.

Under - utsikt mot øst. kiten "parkert" ved Nonsbu. Tid for lunsj. Seilturen fra Trollvassbu til Nonsbu tok ca 30 minutter (10 kilometer).

Under - DNT hytta på Nonsbu. Blånova bak til høyre.
Under - klar for avgang fra Nonsbu. Fin vind.

Under - foropause vest for Blånova.

Under - Tromsdalstinden stikker fram i sør.

Under - Tønsnesdalen med Tromsdalstinden bak. Da jeg seilte fra Nonsbu så tok jeg kurs for langt ned mot Tønsnesdalen. Hadde jeg seilt lengre mot øst fra Nonsbu (høyere opp), hadde jeg kommet rett mot "Dreparen". Nå måtte jeg pakke kiten og krysse litt småbjørk på vei ned i dalen. Der kom jeg inn på skiløypa Tønsnes - Tromsdalen, ca 5 km før "Dreparen". Turen opp ble forlenget med en time. Nede i Tønsdalen var det helt i tillegg helt vindstille.

Under - utsikt mot nordvest, ned Tønsvikdalen.

Under - Store Blåmannen på Kvaløya (10 ggr zoom).

Under - Hamperokken i sør (10 ggr zoom).

Under - starten av "Dreparen". Heldigvis hadde jeg kortfeller med og på.

Under - over halvveis opp ...

Under - på vei mot Skarvassbu.

Under - Skarvassbu kommer til syne.

Under - siste Kaffepause på Skarvassbu.

Under - på  vei mot Tromsdalstinden.

Under - endelig ved starten av nedkjøringa mot Tromsdalen!

Under - siste bilde av Tromsdalen. Nede ved fløyveien en halvtime senere.

Totalt tok turen ca 6 timer. 1/3 var seiling og 2/3 gåtur. Med sterkere vind av nordøst eller nordlig retning, så kunne turen ha gått mye fortere. Det kan da være mulig å seile bortimot hele turen. Kanskje er 3-4 timer inklusiv pauser en realisisk tid?

TILBAKE <