SORBMEGAISA (1288 moh)

  24 April 2010

Lørdag 24 April besøkte jeg (Jan Hugo) og Oddgeir Sorbmegaise ved Djupvik i Kåfjorden. Transporttid med bil og ferge (over Ullsfjorden og Lyngsfjorden) er ca 3 timer. Å kjøre rundt Lyngsfjorden tar ca samme tid. Men å beytte fergene er no veldig behagelig ... Ca klokka 12 startet skituren fra Djupvik. Det var delvis skyet og litt vind inn Lyngsfjorden. Vi gikk opp Engnesdalen , sør for ryggsen opp mot Sorbmegaise. Oppe i dalen var det 20-30 centimeter med puddersnø. Fra 600 til 1250 moh fulgte skisporet bakken opp med nesten lik vinkel. Ganske kjedelig og litt tung med så mye nysnø. Vi var på platået som ligger på 1260-70 moh klokka 15:30, etter 3,5 timer med motbakke. Her var sikten i perioder dårlig. Heldigvis så hadde Oddgeir med GPS med kart. Ruta vår gikk nord mot toppunktet på Sorbmegaise på 1288 moh. Underveis krysses ei ganske smalt egg med stup mot øst og bratt dal mor vest. Klokka 16:30 startet nedkjøring på ryggen rett vest og ned mot sjøen. Vi var ved bilen etter ca 1 time. Siste del gjennom skogen var ganske kronglete. Et alternativ kunne ha vært å kjøre inn på "oppruta" ved ca 400 moh. Den har en bra ryddet (men ikke brei...) trase gjennom skogen.

Oddgeir bilder fra Sorbmegaisa ligger her>

Kamera benyttet på turen er et CANON 450D, linse 10-24 mm. Bildene er redusert til bredde 800 piksel.

Over - kart 1. Djupvik ligger i Kåfjord kommune. Her ligger fine skifjell på rekke og rad. 
Ved Olderdalen Gillvarri og Normannviktinden. Ved Djupvik Stallovarre, Sorbmegaisa og Storhaugen. På Uløya Uløytinden.

Over - kart 2. Sorbmegaise ligger sør for fjellet Storhaugen og nord for fjellet Staluvarri.

Over - kart 3.

Over - dette bildet er tatt fra Kavringtinden over Lyngseidet og viser kjente skifjell på nordøst siden av Lyngsfjorden (Kåfjord kommune).

Over - fra parkeringsplassen 500-600 meter nord for Engneset i Djupvik. Ryggen opp til Sorbmegaisa ligger i midten av bildet. Dalen vi fulgte opp ligger til høyre og heter Engnesdalen.

Over - mot vestsiden Lyngsfjorden.

Over - vi så helt fra starten at det var ryddet et spor opp på sørsiden av Engnesdalen. Vi så også skispor og valgte å følge den veien.

Over - opp den ryddede veien. Asla vi senere kjører ned forran oss.

Over - samme aksla på venstre side fra den hvite "kulen" og mot venstre. Vi gikk opp dalen bak mot høyre og fulgte horisonten på høyre side mot nord. Da var vi på ca 1250 moh.

Over - Oddgeir med Djupvik og Lyngsfjorden bak.

Over - vi er på vei opp Engnesdalen.

Over - høyere i dalen ble det mer nysnø.

Over - her er vi på vei opp den laaaaaange bakken fra 600 - 1250 moh. Kjempefin kjøresnø her, selv om vi har tenkt å kjøre ned en annen vei.

Over - utsikt mot vest og nedover Engnesdalen.

Over -mor sør og Stallovarre.

Over - mot sørvest. Stallovarre på venstre side.

Over - etter en halv time med dårlig sikt ved toppen på Sombergaisa (1288 moh) så lettet skyene litt da vi kom ned på 1250 moh. Oddgeir hadde med GPS med kart og den var til god hjelp ved den kryssing mot nord, og før vi kom til toppunktet. På det smaleste så er det stup mot øst og man har kun 10-20 meter å gå på, før dalen på motsatt siden/vest går bratt ned. Her er vi klar for å kjøre ned aksla rett vest fra toppunktet. Bak Djupvik.

Over - her er et grått bilde som viser nedkjøringa fra 1200 - 900 moh. Fin snø nedover her. Helling på 25-30 grader.

Over - nå kommer noen kjørebilder av Oddgeir. På dette bildet ser vi den lange bakken (600-1250 moh) som vi gikk opp.

Over - Oddgeir med spennede lys over Lyngsfjorden som bakgrunn.

Over - Oddgeir med Djupvik bak.

Over - de siste 300 moh var ganske kronglete nedkjøring i tett bjørkeskog. Snøen var i litt "ugjevn". Som alternativ så kunne vi ha krysset mot sør på ca 400 moh og fulgt oppruta ned. Vi var ved bilen klokka 17:30, etter en fin tur på ca 5,5 timer. Spennede skiterreng som jeg gjerne kommer tilbake i.

 

Startsiden>   Fjellturer>  Kajakkturer>