Overnattinger i Hilleberg Unna telt.
januar-februar 2009

I forbindelse med mitt samarbeide med sportsbutikkene PLATOU  fikk jeg høsten 2008 et telt fra den svenske produsenten Hilleberg. Samtidig kjøpte jeg mitt første speilrefleks kamera, et rimelig Canon 450D (linse 18-55 med optisk biledstabelisator). Kamera gjør at jeg nå kan ta brukbare bilder om natta, gjerne i måneskinn ellr nordlys. Spennende ...

Under kan du lese om mine erfaringer fra et par overnattinger.

Over - 8  februar 2008. Teltplassen ligger over Rekvika på Kvaløya. Fra venstre Brosmetinden, Sørtinden, Mellomtinden og helt til høyre, litt av Tromtinden. Temperatur - 12 grader og  vindstille.

Teltet er av typen Hilleberg Unna, med plass til 1-2 personer. Det er kun 2 kilo, 230 x 110 centimeter grunnflate, og høyde 1 meter. Dette er et dobbelduk telt, laget for helårsbruk. Kuppelkonstruksjonen gjør at det står godt uten bardunering. Men for å få en vellykket vinterovernatting holder det ikke bare godt telt ...  Sovepose og liggeunderlag er enda viktigere. De må tåle kulden. Fryser man er turen ødelagt.

Under overnattingene så benyttet jeg benyttet min gamle NANOK -30 dunsovepose (på 1.8 kilo). Varme i massevis (testet i - 10 til -12 grader utetemperatur). Liggeunderlag var Exped Downmat 7 (selge også av PLATOU). Liggeunderlaget måler 178 x 52 x 7 cm.
Fyll av gåsedun. Vekt 835 gram. Anbefalt til ned - 25 grader. Oppbevaringsposen benyttes som pumpe og som putetrekk. Sammenrullet og lufttomt er liggeunderlaget ca 15 x 30 cm.

Jeg hadde også med gassboks og gassbluss. Selv i -12 grader utetemperatur så ble det god og varmt inne i teltet. Gassblusset var i bruk et par perioder på 10-20 minutter, for å få "kosevarme".

Alt under ett så har nettene i telt vært spennede. Fantastisk månelys og mulighet for flammende nordlys kan gi overraskende bilder. Slike overnattinger tar jeg gjerne flere ganger i vinter og vår. Jeg har også prøvd å trekke ryggsekk etc. på en lett "pulk" (pariserbrett). På litt lengre turer så er det et godt alternativ, kontra å ha 15 kg på ryggen. Under er flere bilder fra foto og overnattingsturene mine:

Over - fra samme plass som over. Skamtind  bak. Finnkjerka til venstre. Breidtinden (ytterst på sørsiden av Ersfjorden) til høyre. Ved neste overnatting skal jeg prøve å ta noen bilder inne i, og ved teltet.

Over - 4 februar 2009. Ved denne fotograferingen nede i Orrdalen dukket det i en kort periode opp et fantastisk nordlys! Store Blåmannen er bak. Frisk vind fra sør.

Over - 15 desember 2008 i Kattfjorddalen. Toppen bak er Storsteinnestindan "884". Selv om teltet står utmerket uten barduner så er det vanlig å feste noen av dem. Dette for vindsikring og for å unngå at duken blafrer og støyer i vind.

Over - 2 februar 2009. Fotografering av Hilleberg Unna teltet ved Blåmannsvika, under Store Blåmannen.

Over - et bilde fra Vågbotn, lengst inne i Grøtfjorden. Fullmåne og -11 grader.  Bak i midten  er Hollendaran. Breidtinden til venstre og Vågstinden til høyre. Bak Vågstinden ligger Styrmannstinden

Over - et bilde fra Vågbotn, lengst inne i Grøtfjorden.

Over - 3 bilder fra Blåmannsvika, 5 mars 2009. Store Blåmannen til høyre. Hollendaran i midten og Styrmannstinden til venstre.

Over - 29 mars 09. En overnatting (og fototur) ut til Eliasneset i Ersfjorden. Flere bilder fra den turen er her>

Startsiden>   Fjellturer>  Kajakkturer>