ERSFJORDEN
 4 juni 2008

Den 4 juni padlet jeg (Jan Hugo), Viktor, Oddgeir og Jarle en kveldstur utover Ersfjorden. Padleturen startet klokka 19. Kjørteturen fra Tromsøya til startplassen i Ersfjordboten tar en liten halvtime. Det var nord/nordøstlig vind i Tromsøysunet, men på den vindretningen er Ersfjorden bortimot vindstille. Ersfjorden er spennende med sine bratte fjellsider. Innimellom svære steiner og steinurer finns små sandstrender. Vi tok oss god tid da vi padlet utover fjorden, nært land og  på sørsiden. Etter 1,5 time hadde vi ei lang pause ved Sandholmen. På tilbaketuren padlet vi over fjorden og fortsatte på nordsiden til Ersfjordbotn. Vi var tilbake ved bilen klokka 24. Distansen vi padlet var ca 15 kilometer.

Høsten 2007 kom boka "Hildringer" fra Hillesøyforeninga. Den forteller spennende historie fra ytre Kvaløya og Ersfjorden. Sandholmen var et fiskevær med stor aktivitet, mange år tilbake i tiden. De to fiskebuene som står der er fra da fiskebruket var i drift. Snøskred kan være farlige i Ersfjorden. Les om skreulykka i Spirevika i 1906 her  Spesiellt farlig er store snøskred som går på nordsida av fjorden og rett i sjøen (området under Hollendaren). Les mer om dette i boka "Hildringer".

Kamera benyttet på turen er et OLYMPUS SP-560UZ. Bildene er redusert til 700x525 pix

Over - 3d kart over området.

Over - kart over Ersfjorden.

Over - klokka 19 startet vi fra Ersfjordbotn, ved veienden på nordsia. Vår startplan var å padle til området Kvaløyvågen, Gåsvær, Likvika. Det blåste frisk nordøst vind i Sandnessundet (8 m/s på brua). Vi flyttet da turen til Ersfjorden hvor det alltid er rolig ved nord/nordøstlig vind.

Over - en nydelig kveld i Ersfjorden.

Over - Ersfjorden. Steinskardtinden, Stålhovet og Lille Blåmannen bak til høyre.

Over - Buren og Raudtinden til høyre. Hollendarendaren (østlige) bak og i midten. Styrmannstinden stikker også fram bak til venstre. Brattbergtinden forran til venstre.

Over - ei hytte på en idyllisk plass sør i Ersfjorden. Leirholstinden til venstre og Vinterhamntinden til høyre.

Over - samme hytta fotografert på en fottur utover Ersfjorden, 9 november 2007.  
Se bilder fra 9 November 2007  her>

Over - Stortinden til høyre og Småtindan (en av dem) til venstre.

Over - Skamtind til høyre.

Over - Storsteinnesvika. Det er mulig å kjøre ned fra Storsteinnestinden (1017 moh) og så komme ned i Storsteindalen bak. Leirholstinden er bak til venstre og Vinterhamntinden til høyre.

Over - Raudtinden til venstre og Buren til høyre.

Over - vestover Ersfjorden på sørsia av fjorden. Sandholmen bak til høyre.

Over - Stortinden (755 moh) til høyre (mot sjøen) og Småtindan bak (høyeste er 845 moh).

Over - Skamtind til høyre. Håja bak og i midten. Sandholmen til venstre.

Over - Brattbergtinden til venstre og Raudtinden til høyre.

Over - den 4 april 1906 gikk et snøskred (sørpeskred) fra Stortinden og ned i Spirevika. Det traff huset med folk i og sendte det i fjæra. Tre jenter på 4 år, 9 år og 12 år forulykket. Les mer om dette i boka "Hildringer", side 125 og 106.

Over - Spirevika. Stortinden over til høyre.

Over - i de bratte fjellene melom gården Myrnes (lengre ut til venstre) og Revbergodden (lengre til høyre) går det store snøskred. Man ser Hollendaren (vestlige) til høyre og Storstolpan til venstre. Siste dødsulykke var i 1980 da to fiskere som trakk kveitegarn ble tatt av et kjempeskred.

Over - ved Sandholmen. Stortinden i midten (755 moh) . Småtindan bak Stortinden. Middagstinden bak til høyre.

Over - Sandholmen, Kroken og Spirevika sett fra Skamtind (26 juli06). Skyggen er fra Skamtind.

Over - mot nordsia av Ersfjorden. Storstoplan mot venstre. Gården Myrnes ligger bak steinene på venstre side (der fjellet er litt mindre bratt). På høyre side ligger Hollendaren (vestlige).

Over - Sandholmen og Kroken. Fjellet Trehørningen (868 moh) i midten.

Over - i land i Sandholmen/Kroken. De to gamle fiskerbuene bak.

Over - nordsia av Ersfjorden. Revbergtinden og Revberget til høyre. Hollendaren (vestlige) i midten.

Over - Skamtind til høyre.  Håja bak i midten.

Over - Stortinden forran og Småtindan bak.

Over - et gammelt hus og fjøs som forsatt står. Det var det siste bebodde hus ved Sandholmen.

 

Over - dette var det siste bebodde hus ved Sandholmen.

Over - Sandholmen. Storstolpan i midten med gården Myrnes under.

 
 

Over - øst og innover Ersfjorden fra Sandholmen.

Over - på tur hjemover og inn Ersfjorden.

Over - litt til høyre Revbergtinden og Revberget. Området for de store snøskredene ligger på yttersiden (høyre side) av Revberget. Ved Revberget er Ersfjorden på sitt smaleste, litt under 1km.

Over - de kommer flere små elver og fosser ned i fjorden.

Over - Sandholen bak til høyre. Stortinden i midten.

Over - disse to som stikker opp utenfor Ersfjordbotn kalles resekjerringa og resemannen. De er ganske usynlig fra Ersfjordbotn men IKKE når man kommer inn fjorden på nordsia. Tromsø Klatreklubb trener på esekjerringa og resemannen pluss andre klipper i samme område.

Over - vi nærmer oss Ersfjordbotn.

Over - tilbake i støa klokka 24.

Over - et par bilde utover den stille Ersfjorden.

En fin tur i fasinerende natur!. Når man kjenner litt historie fra Ersfjorden er det ekstra spennende. Turen føles nesten som "å gå tilbake i tiden" og "til en helt annen plass og verden". Og plutselig så er man tilbake i Ersfjordbotn, en halv time senere hjemme, og litt etter i senga!

 

TILBAKE <