DIVIDALEN
16 mai 2008

Klokka 7 den 16 mai 2008 kjørte jeg (Jan Hugo) og Viktor fra Tromsø til Dividalen og Øvrefoss (indre Troms). Kjørteturen tar 2,5 timer. Vi har lenge snakket om å kunne skiseile innover mot fjellet Njunis (1717 moh). Dette er en ganske lang dagstur på ca 22 km og over 1700 meter stigning. Et skiseil og vind vil kunne korte turen med mange timer. Vi startet fra Øvrefoss (ca 200 moh)klokka 10. Først måtte vi krysse elva og dalen til fots. Ski og sko (ca 10 kg) var på ryggsekken. På ca 500 fant vi nok snø til å ta på ski. Vi "bommet" litt på skiutstyr ... de "gamle" fjellskia med BC-sko og 4-5kg ville ha vært fint for å gå innover. Stigningen er så liten at Telemarkutstyr er for tungt og "unødvendig". Vidre oppover var det lite snø og litt lite vind. Dette området frisk vind fra sør og øst, store deler av året. Snøen fyker av og lager bare rygger. Der med fikk vi mange kryssinger av bar mark, med og uten ski. Etter 5 timer var vi inne ved "Njunis fjellet" og på ca 1250 moh. Vi estimerte en tid på 4 timer for å nå toppen på 1717 moh og returnere til der vi sto. I tillegg så skyet det til og toppen lå delvis dekket av skyer. Vi bestemmte oss for å returnere her. En tur helt opp og tilbake til bilen ville kreve 12-13 timer. Det var ikke mobildekningen så vi kunne ikke varsle en eventurell forlenget tur. Det gikk ganske for ned og vi var tilbake ved bien klokka 18. Vi hadde en fin tur og det var spennende å se landskapet rundt Dividalen (hvor jeg ikke tidligere har vært). Vi fikk erfart nye tips for en senere tur:
- en skitur/seiltur bør gjøres tidligere (kanskje april for å ha mere snø).
- uten skiseil/kite er dette en lang dagstur. En overnatting i telt kan være en godt alternativ.
- som sommertur med "russevarme" og en overnating i telt (ingen "stresstur").

Kamera benyttet på turen er et OLYMPUS SP-560UZ. Bildene er redusert til bredde på 700 pixels.

Over - 3d kart som viser Njunis  og Dividalen. Fra vår parkeringsplass ved Øvre Divifoss var det ca 11 kilometer til toppen av Njunis.

Over - parkeringsplassen ved Øvre Divifoss. Elva ligger nede i dalen forran bilen, en 10 minutters gåtur unna.

Over - kryssing av elva skjer på 3-4 gode bruer over forskjellige løp gjennom store steiner og "gryter".

Over - etter 50 minutter er vi på vei opp vestsiden av Dividalen.

Over - etter en time er vi inne i tett bjørkeskog og snø.

Over - etter 1,5 time og 500 moh er vi på ski.

Over - utsikt nord gjennom Dividalen. Fjellet til venstre er Bærhaugen (1140 moh).

Over - en spisepause ette ca 1,5 timer. De var i perioder bra vind, men mange bare rygger gjorde skiseiling lite egnet. Dreggfjellet (1464 moh) i bakgrunnen.

Over - mot nord. Fjellene Høglikka (1503 moh) i midten.

Over - vi fortsetter innover på sørsiden av Dreggfjellet.

Over - merkelig skydotter bak Viktor.

Over - her la vi fra oss skiseilene (som veier ca 3,5 kg). Lite og ugjevn vind. Fjellplatået med Njunis (1600-1700 moh) stikker fram bak og til venstre.

Over - utsikt mot Anjavassdalen i sør. Fjellet Kistefjell (1632 moh) bak.

Over - mot sørøst. Sverge ligger like bak.

Over - vi nærmer oss fjellplatået med Njunis. Toppen på 1717 moh er den sorte i midten.

Over - bildet er tatt fra ca 1250 moh. For å gå opp på Njunis (langs ryggen midt i bildet) må man først ned til til ca 1100 moh.

Over - her laget vi en rask REALTURMAT og vurderte vår vidre plan.

Over - vi bestemte oss for å stoppe turen her. Å nå toppen an Njunis og så returnere hit ville kreve ca 4 timer. Det  skyet i tillegg til, og toppen lå delvis inne i skyer. Dreggfjellet over oss mot nord.

Over - utsikt mot nord.

 

Over - utsikt mot øst.

Over - selv oppe på 1100-1200 moh var det lange, avblåste rygger. Et vanskelig eller umulig terreng får å skiseile i. Kanskje kunne snøforholdene ha vært bedre en måned tilbake (midten av april)? Jeg vil tro at disse fjellsidene som vender mot sør og øst har frisk vind gjennom hele vinteren.

Over - vi tar av skifeller. Nå går det heldigvis raskt ned!

Over - nede ved dalen på ca 500 moh tar vi av ski.

Over - spennende furuskog ved kryssingene av Divielva.

Over - ved bilen klokka 18, etter 8 timer på fjellet.

Over - vi skjørte gjennom Tamokdalen som har mange fine skifjell. Et av dem (over) er Hattivarri (1407 moh). Ruta opp går langs ryggen mot venstre(vest) og man kommer opp bak fjellet. Forøvrig så gikk et av norges største snøskred her noen år tilbake. Veien ble stengt sammenhengende i 1,5 kilometer i samme snøskred!

Over - et annet fjell er Postdalstinden (høyre topp, 1363 moh). Ukjennt som skifjell for oss, men det så ut som et fint skifjell.

TILBAKE <